Notícies

El nou monogràfic de la revista RILE reflexiona sobre els canvis que l'entorn digital ha introduït en el procés de millora i cura dels textos

S'acaba de publicar el número 15 de la Revista Internacional de Lenguas Extranjeras, coordinat pel director d'Estilo URV, José Antonio Moreno. El volum, titulat Corrección, traducción y redacción en el entorno digital, reuneix cinc articles, més l'editorial, en els quals s'exposen i analitzen els canvis que resulten de la relació entre l'entorn digital i la feina dels professionals de la correcció, la traducció i la redacció. 

El monogràfic tracta temes com la necessitat de desenvolupar una teoria de la correcció de textos, la percepció de la traducció automàtica, els factors que determinen la necessitat o no de revisar les traduccions, els processos d'edició simultània i plurilingüe (prenent com a exemple la viquipèdia) i el llenguatge planer, aplicat tant a la correcció com a la traducció. Es tracta de qüestions molt rellevants i, a el mateix temps, estretament relacionades, sobretot en un context en què, cada vegada més, es difuminen les línies que delimiten i defineixen les diferents àrees d'intervenció. 

Així, ja no sorprèn que un mateix professional (especialment si treballa com a autònom o per a una petita empresa) sigui, alhora, corrector, traductor, maquetador o redactor; per no parlar ja de l'autoedició. En bona mesura, aquesta diversificació és resultat, d'una banda, de la manca de rigor a l'hora d'atendre el procés d'edició d'un text i, de l'altra, de la necessitat d'escurçar temps i despeses, el que comporta una pèrdua de qualitat. 

En definitiva, el lector no només trobarà en aquestes pàgines reflexions d'interès sobre l'estat actual de les professions que vertebren el procés de cura del text, sinó també propostes per garantir un treball professional. 

Consulteu la revista RILE

 

El diumenge 19 a les 11h s’hi presentaran els III Premis Joan Lluís Vives a l’Edició Universitària

Entre el 10 i el 19 de setembre es du a terme la 39a Setmana del Llibre en Català al Moll de la Fusta, a Barcelona. Es tracta d’un dels esdeveniments culturals més importants del país, on s’hi pot trobar l’oferta més gran de la història dels llibres en català, i que afavoreix el contacte directe, la relació entre llibreters, editors i lectors. Conjuntament amb les altres editorials universitàries de la Xarxa Vives, al mòdul 65 podreu trobar les novetats, però també llibres de fons i les col·leccions de Publicacions URV.

D’entre les novetats s’hi pot fullejar La mar de Tarragona, de Jaume Folch; Em lliga la beutat de cada flor, de Palmira Jaquetti i a càrrec de Carme Oriol, Breu història del pensament medieval, de Salvador de Brocà, o Mirades i estudis des de la Setmana del Còmic de Tarragona, d’Emili Samper.

El diumenge 19, a les 11h a l’Escenari 2, teniu una cita amb les edicions universitàries en català, ja que s’hi presentaran els títols que han estat guardonats amb els III Premis Joan Lluís Vives a l’Edició Universitària, entre els quals es troba el volum Sant Climent de Taüll i la Vall de Boí, coeditat per Publicacions URV.

La Xarxa Vives d’Universitats ha fet avui públic el veredicte del jurat dels III Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària en català. Els premis tenen com a objectiu posar en relleu el paper de l’edició universitària en la transferència del coneixement en català així com el valor i la qualitat de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries. D’aquesta manera, la Xarxa Vives pretén fomentar la normalització del català com a llengua d’ús en la difusió del coneixement i promoure’n el prestigi en l’àmbit universitari.

Publicacions URV ha guanyat el Premi Joan Lluís Vives a la Millor coedició interxarxa pel volum Sant Climent de Taüll i La Vall de Boí, de Milagros Guardia Pons i Immaculada Lorés i Otzet. L’obra, que esdevé la primera monografia publicada sobre l’església de Sant Climent de Taüll i les seves pintures, parteix del context geogràfic i historicoartístic original i segueix fins a l’estat actual. Així, s’hi aporta també una mirada renovada de l’església i l’art que aquesta conté com a resultat de les transformacions que han sofert la vila i la regió, així com dels canvis polítics i litúrgics que han tingut lloc al llarg del temps. La publicació ha estat coeditada per Edicions i Publicacions de la Universitat de Lleida, pel Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, per Edicions de la Universitat de Barcelona, pel Servei de Publicacions de la Universitat de Girona, per Iniciativa Digital Politècnica de la Universitat Politècnica de Catalunya, per Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, pel Museu Nacional d’Art de Catalunya i pel Museu del Disseny de Barcelona.

Les altres obres guanyadores han estat: Millor edició a Evolució constructiva de la catedral de Mallorca, de Miquel Ballester Julià, publicada per Edicions Universitat de les Illes Balears; Millor llibre de ciència i tecnologia a Què hi ha darrere la crisi ambiental? Aportacions des de l’ecologia social, de M. Àngels Alió Torres, Helena Perxacs Motgé i Enric Tello Aragay, publicada per Edicions de la Universitat de Barcelona; i Millor llibre de ciències socials, arts i humanitats a Sentències de Joan Lluís Vives, de Francesc Xavier Blay Meseguer i publicat per Publicacions Universitat d’Alacant. Totes seran presentades en la Setmana del Llibre en Català, el diumenge 19 de setembre a les 11 h (escenari 2, Moll de la Fusta, Barcelona).

Més informació a la web de la Xarxa Vives.

 

 

El volum s’ha elaborat a partir d’una quarantena d’entrevistes

El periodista i músic Marc Guitart (el Vendrell, 1979) ha publicat aquest mes d’abril el llibre Tothom odia el nostre poble. Història de la música pop-rock al Vendrell i el Baix Penedès (1962-2020). Es tracta d’un recorregut pels primers 40 anys d’història de la música rock a la comarca, començant per les formacions pioneres de principis dels anys 60 i arribant fins a l’explosió de grups de la dècada dels 90. 

Per elaborar el llibre, Guitart ha fet una quarantena d’entrevistes a músics, propietaris de locals, promotors de concerts i altres personatges relacionats amb aquesta escena. El relat s’inicia amb l’obertura del Cau de l’Arc del Vendrell, el primer local en el qual es van programar actuacions de grups de rock de forma regular, i on hi van tocar algunes de les bandes pioneres del gènere, com Jerry Grup, Pokers, Shock o Els Trempats. 

A partir d’aquí, la història avança cronològicament a través de les vivències i les anècdotes de grups com Primer Asalto, Ruido, Skull Boys, Masaje de $, Floretes Marejades, Els Peluts, Blue Blau Band, Els Pantis de la Iaia, Malgrat Tot, Boxo, Grito de Odio, The Rippers, Sub-Judice, The Porland’s, Capitán Amor, Noise Doctors o James Band, sense oblidar l’ascens de Lax’n’Busto i l’impacte que això va tenir entre els joves de la comarca.  

El llibre recorda la importància de locals com L’Arbosense, el Caligrama, la Embajada, L’Agrícol, L’Embús o la Fàbrica de Bonaterra, i d’iniciatives com la Setmana de la Joventut, el Lira Rock, els concerts de Ca La Padrina i la Grind Zone. La tasca incansable de col·lectius com els WC Llops o els Feixucs, l’impuls de fanzins i segells alternatius sorgits a l’entorn del punk, o el record inesborrable del concert de La Polla Records a la zona de Ca l’Escori són altres dels moments que es recuperen.  

Més informació del llibre

Entrevista a l'autor

Pàgina facebook del llibre

Pàgina 1 de 28

Cerca a la web

Notícies